میراث ماندگار
استاد برجسته حوزه علمیه قم، گفت: دوران امام موسی کاظم(ع) آغاز زمینه سازی در جامعه اسلامی، برای مهیا شدن مردم، جهت ورود به دوران غیبت امام دوازدهم بود.
امام کاظم(ع) میراث ماندگاری در فقه شیعه دارد/ روایتی از مواجهه امام رضا(ع) با منحرفان از خط ولایت و امامت
آیت الله نجم الدین طبسی در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری رضوی در قم، با تسلیت فرارسیدن سالروز شهادت امام هفتم شیعیان امام موسی کاظم(ع)، در خصوص شخصیت این امام همام، اظهار داشت: یکی از مسائل برجسته زندگانی حضرت موسی بن جعفر(ع)، دوران زندانی بودن ایشان است؛ و این مسئله به نوعی شروع مقدمه چینی بمنظور آماده سازی جامعه برای دوران غیبت امام دوازدهم شیعیان حضرت مهدی(عج) بوده است.
او افزود: در زمانی که امام کاظم(ع) در زندان بودند، وکلایی داشتند که مردم برای گرفتن پاسخ سؤالات شان به آنان مراجعه می کردند.
این استاد حوزه علمیه قم، خاطرنشان کرد: در دوران بعد از امام موسی کاظم(ع) نیز شاهد هستیم که مقدمه سازی ها برای ورود به زمان غیبت امام دوازدهم در حال ادامه پیدا کردن است؛ چه آن که امام جواد(ع) در سن کودکی به امامت رسید و این شبیه همان زمانی است که امام زمان(عج) هم در سن کودکی شان به درجه و جایگاه امامت نائل آمدند.
او تأکید کرد: هم شرایط دوران امام موسی کاظم(ع) و زندانی بودن ایشان، و در نهایت ارتباط مردم با وکلای امام(ع) که به نوعی عادت دادن جامعه نسبت به امام غائب بود و هم زمان به امامت رسیدن امام جواد(ع) در دوران کودکی، هر دو، زمینه سازی برای پذیرش امامت امام دوازدهم حضرت مهدی(عج) از سوی جامعه بود، چرا که امام زمان(عج) هم در سن کودکی به امامت رسیدند و هم این که از نظرها غائب شدند و در نهایت مردم به وسیله وکلای ایشان، پاسخ سؤالات شان را می گرفتند.
آیت الله طبسی در ادامه با اشاره به دورانی که امام موسی کاظم(ع) در زندان و اسارت حکومت هارون الرشید بودند، گفت: در این زمان مردم از طریق حضرت علی بن موسی الرضا(ع)، از معارف اسلامی بهره مند شده و ارتباط شان با جایگاه امامت از این طریق انجام می شد؛ و البته امام کاظم(ع) وکلای دیگری را هم مشخص کرده بودند که مردم با آن ها هم ارتباط برقرار می کردند.
او خاطرنشان کرد: البته بعد از شهادت امام موسی کاظم(ع)، برخی از وکلای ایشان، به جهت این که اموال و منابع مادی مربوط به امام هفتم را همچنان در دست خودشان نگاه دارند و به امام بعد از ایشان یعنی امام رضا(ع) ندهند، به این بهانه که امام کاظم(ع) شهید نشده و فقط از نظرها غائب شده اند، منکر شهادت ایشان شدند و شایعه کردند که امام موسی بن جعفر(ع) از این پس امام غائب است؛ همین شرایط باعث شد که امام رضا(ع) با شرایط خاصی روبرو شوند و تلاش کنند تا شایعه افراد منحرف از خط ولایت و امامت را برای جامعه برطرف کنند.
این استاد حوزه علمیه قم افزود: روایتی هست که در یک مقطع زمانی که امام کاظم(ع) در زندان بودند و آقا امام رضا(ع) عهده دار مسئولیت جانشینی ایشان و سرپرستی خانه و خانواده را عهده دار شده بودند، وقتی با حمله مأمورین حکومت به خانه مواجه شدند، برای جلوگیری از جسارت به زنان و دختران، به مأمورین حکومت هارون الرشید گفتند که هر آن چه می خواهید خودم برای تان می آورند و به این ترتیب اجازه ندادند که آنان بیش از این وارد حریم خانه و بیت شوند.
*شخصیت علمی امام کاظم(ع)
او در ادامه با اشاره به شخصیت علمی امام کاظم(ع) گفت: امام هفتم میراث ماندگاری در فقه شیعه از خود به یادگار گذاشته و روایاتی از ایشان بیان شده که سند آن بسیار معتبر است.
آیت الله طبسی افزود: معارف امام موسی کاظم(ع) در چند زمینه قابل بررسی و تحقیق است که از جمله آن ها مباحث اعتقادی، مباحث فقهی، مباحث اخلاقی، مباحث تفسیری و … می باشد؛ و اصولا کلمات و سخنان امام هفتم در کتاب های ما بسیار یافت می شود.
او گفت: قطعا اگر کسی سخنان مربوط به امام موسی کاظم(ع) را جمع آوری کند یک گنجینه ارزشمند ایجاد خواهد کرد؛ کما این که مباحث فقهی ایشان که به صورت پراکنده و سخنان کوتاه بود، در حال جمع آوری است و اکنون ۶جلد آن تقریبا آماده چاپ شده است.
این استاد حوزه علمیه قم، با بیان این که خودم از سال های قبل از انقلاب به فکر جمع آوری روایات منتسب به امام کاظم(ع) افتادم تا در نهایت این مجموعه را تحت عنوان مسند الامام الکاظم(ع) به جامعه ارائه کنم، گفت: در جریان تحقیقات خودم به این نتیجه رسیدم که میراث امام کاظم برای جهان اسلام و تاریخ تشیع بسیار غنی و گران بهاست؛ و دقیقا همین میراث گرانقدر و گرانبها باعث شد تا این امام همام در مقابل توطئه دستگاه حکومت آن روز و هارون الرشید که یک تهاجم فرهنگی به منظور به انحراف کشاندن و در نهایت نابودی اسلام ناب بود، به خوبی ایستادگی کرده و با نشر فرهنگ اصیل اسلامی توسط همین سخنان و نوشته های کوتاه شان، نقشه های هارون الرشید و حکومت عباسی را نقش بر آب کردند.
*تدبیر امام کاظم(ع) در مقابل نسل کشی شیعیان
او با اشاره به سیاست خاص امام موسی بن جعفر(ع) در خصوص بجا ماندن فرزندان نسبتا زیاد از ایشان، اظهار کرد: در دوران امام هفتم، شاهد یک هجمه سنگین و برخوردهای فیزیکی شدید از سوی دستگاه خلافت هارون الرشید با خاندان پیامبر(ع) بودیم که به نوعی یک نسل کشی و تسویه حساب خونین با اهل بیت(ع) به چشم دیده می شد؛ کما این که در دوران امام کاظم(ع) بسیاری از خاندان پیامبر(ع) و سادات به شهادت رسیدند؛ بر همین اساس امام موسی بن جعفر(ع) این سیاست را در پیش گرفتند تا نسل خاندان پیامبر(ع) با کمی و کاستی مواجه نباشد؛ حتی در جریان کاروان حضرت معصومه(س) که از مدینه به سمت قم و خراسان در حال حرکت بود، در منطقه شهرستان ساوه، افراد حکومت وقت به این کاروان حمله کرده و بسیاری از جمله افرادی از خانواده امام موسی کاظم(ع) را قتل عام کردند و خود حضرت معصومه(س) هم مجروح شدند و در نهایت به قم آمدند.
آیت الله طبسی با بیان این که نسل اهل بیت(ع) با وجود توطئه های دشمنان شان در طول تاریخ، از بین نرفت بلکه هر روز به تعداد و عظمت شان افزوده شد، گفت: از آن جایی که خود حکام ستمگر زمان ائمه معصومین(ع) از جمله هارون الرشید حاکم ستمگر عباسی می دانستند شایسته ترین فرد برای اداره جامعه امام موسی کاظم(ع) و خاندان اهل بیت(ع) هستند، به طوری که برخی علمای اهل سنت به این لیاقت و شایستگی اشاره داشته اند، اما همین حکام ستمگر عباسی، از ترس این که مبادا امام کاظم(ع) ادعای خلافت کرده و مردم دور ایشان جمع شوند، محدودیت های سنگین برای شان ایجاد می کردند.
او در پایان گفت: امروز هم دشمنان اسلام برای جایگاه ولایت فقیه، توطئه چینی می کنند و حقیقتا از این تفکر می ترسند، چون می دانند با وجود این تفکر، هیچ جایگاهی برای زیاده خواهی های آنان در جامعه اسلامی ایران وجود نخواهد داشت